Text och foto Karin Andersson, Falcons matte. Läs även Karins blogg: karinofalcon.blogg.se

Läs detta och njut, kanske några ord kan hjälpa dig på din väg tillsammans med din nyfunna vän.  Anne Eisgård


Första veckan i det nya hemmet!

 
Dag 1

När jag åkte till Red Tail´s och hämtade min efterlängtade valp Red Tail´s Classic Falcon så hade jag med mig en filt som jag la inne hos valparna. Den fick lite dofter med sig till Falcons nya hem. Bilfärden hem gick bra. Jag hade honom i knäet och pratade med honom. Pep lite i början men lugnade ner sig efter ett litet tag. När vi kom hem till oss så la jag honom i sin bädd. Han somnade på en gång och sov i flera timmar. Vaknade och vi gick ner och kissa. Berömde massor när han kissade. Det är viktigt att berömma valpen just NÄR den kissar och inte efteråt. När vi kom upp till lägenheten igen så släppte jag honom på golvet och lät honom gå runt och utforska sitt nya hem. Gjorde i ordning mat och han åt riktigt bra. Gick direkt ut efter maten för att han skulle få uträtta sina behov, men nejdå det ville han inte. Så vi gick upp igen och jag la honom i sin bädd och han somnade på en gång. Vid 23 gick jag ut en sista gång med honom. Sen var det dags att gå och lägga sig för natten. Själv så har jag en bur som jag har honom i på natten. Med en fäll och 2 stycken fleecefiltar som jag gjort ett mysigt litet bo utav. Ni kanske tycker att jag är elak, hård, känslokall??? Men jag tycker det är en perfekt lösning och skönt att veta vart han är på nätterna. Sen när jag ska åka och sova hos någon annan så tar jag med mig buren så han har med sitt lilla ”hem” överallt. Han pep till några gånger men jag ignorera det bara. Han var väldigt duktig. Sa åt honom 1 gång och då ”schyyyade” jag. Sen var han tyst hela natten.
Dag 2
Hade ställt klockan på 6 men vaknade 04:45. Satte på mig kläderna och gick ut. Berömde massor när han kissade. Upp igen och så somnade vi om. Gnällde lite den här gången också men blev tyst efter bara ett litet tag.

Vaknade sen 07:40 och då va det dags igen. Ut och kissa. Och massa beröm! Gjorde i ordning frukost men ville inte ha. Blev självklart lite orolig men det är inte så konstigt heller med all ny miljö. Jag la honom i sin bädd istället och han somnade. I vardagsrummet har jag en biabädd med fleecefilt i som han vilar och sover i på dagarna. Har också införskaffat kompostgaller. Kompostgaller tycker jag alla ska ha! Så otroligt smidigt. Man kan spärra av rummet om det är stort, man kan ställa det för blommor, sladdar och sånt som man vill ha ifred. Så när det är dags att vila så stänger jag in honom med det så det blir som en liten hage. Har tv:n på så han blir van vid ljud runt omkring sig. Springer runt rätt mkt också. Sköter sånt som man måste göra. Som diskar, lagar mat och pysslar. Vid lunch så åt han sin mat iaf. Tur det! Sov igen. Efter mat så ska man inte ut på promenad eller busa och latja utan smälta maten. Falcon sover runt 1½ timme efter maten. Fast det är svårt att hålla sig borta från sin lilla valp när den sover så är det bra att låta dom sova tills dom vaknar av sig själva. När Falcon vaknade så gick vi ut på en lite längre promenad än bara utanför huset. Bor några 100 m från pendeltågsstationen så vi gick ner dit. Jag bar honom mest. Man ska inte gå för långa sträckor med sina små växande valpar. Tycker det är liiiite synd.. För 7 kilo är inte lätt att bära på *pustar* Men så är det när man skaffar en större hund. Vi gick inte enda fram till pendelperrongen utan stod en bit ifrån och lyssnade bara på ljuden av tågen som svischade förbi. Sen tog vi det lugnt resten av dagen. Mycket kel och mys. Fick en liten tuggpinne att gnaga på. Har köpt vita små tuggpinnar och lite större vita 12,5 cm retrivertugg. Varför jag har valt dom vita tuggen är för att dom är kokta och skonsammast för magen. Jag låter inte tuggen ligga framme hela tiden. För då tröttnar dom så lätt. Utan tar fram det då och då. Idag fick han på sig sitt halsband. Kliade sig lite men accepterade det väldigt fort. Andra natten gick kanon. Inget gnäll när vi gick och la oss utan somnade så fint. Vaknade 04:20 och gick ut och kissa. Gick och la oss igen och somnade om.

Dag 3

Vaknade 07:00. Idag åt han jättebra. Efter frukost så sa han godnatt till mig och somnade i bädden. Efter vilan så gick vi ut första gången med koppel. VAD ÄR DET HÄR??? Va inte ett dugg kul att sitta fast i ett snöre.. Bläää… Tog kanske 2 minuter sen var det accepterat. Jag berömmer honom när han går fint vi sidan och vägrar han gå med så lockar jag på honom och berömmer massor när han kommer mot mig. Dra och slit inte i valpen. Idag gick vi ner till pendeln igen. När vi kom ner dit så satte vi oss på en bänk i mitten av perrongen och bara tittade och lyssnade på tågen som åkte förbi. Jag hade honom i famnen. Sen gick vi hem efter ca 10 minuter och vilade. Efter vilan så var det dags för borstning och klippa tasshår. Jag la honom på golvet mellan mina ben. Han försökte komma undan lite men la lugnt ner honom igen. När han var lugn så berömde jag honom massor. Försökte han komma loss så la jag honom ner igen lugnt men bestämt. Och sen när han lugnade ner sig och slappande av så berömde jag igen. Det är viktigt här att ni hussar och mattar inte ger upp och att ni inte ömkar era valpar. Att ni slutar med det ni håller på med och låter valpen ”vinna”. Kan låta hemskt men jag lovar att ni vinner så otroligt mycket på att genomföra det ni planerat att göra. Annars lär sig valpen att om den skriker, sprattlar mm så ger husse/matte upp, så då fortsätter den med det nästa gång. Så beröm när dom är duktiga. Ta mycket på valpen. Lyft upp den i knät, ta på tassar, öron, tänder mm. Beröm när den är lugn och sitter still. Sprattlar den så släpp INTE ner den utan vänta tills den är lugn.

På eftermiddagen gick vi ner till pendeltågsstationen igen. Nu gick det hur bra som helst. Det här kände han igen.

När vi är ute så tränar jag mycket på inkallning. Att jag backar ifrån honom och ropar sen på honom med pipig kärleksröst. Han är så söt när han kommer springandes emot mig. Beröm massor när han kommer till dig. Har tränat på att säga hans namn. När han tittar på mig så berömmer jag. Efter aktiviteter så är det vila. Lägger honom i bädden och kompostgaller runt. Om din valp skulle pipa så gå inte fram till den. Då lär den sig att du kommer om den låter. Det problemet har inte jag haft men jag kan tro att det finns många där ute som har svårt att låta sin ängel vara ifred när den låter. Undvik ögonkontakt. Ignorera bara. När den är tyst så kan du gå fram.
Dag 4
Sover som en prins! Har bara tagit det lugnt idag. Vi börjar lära känna varandra. Så kul! Har lärt mig att efter mat så e det vila på en gång. Att han bara bajsar 2 ggr / dag. På förmiddagen runt 10-11 och på sista promenaden vid 23. Jag ”tränar” inte så mycket med honom. Utan när han automatiskt sätter sig ner så lägger jag in ordet ”sitt”, ger han ögonkontakt så säger jag bra med glad röst, ger han sig på mina tofflor så tar jag bara bort honom, tittar han på mig och låter tofflorna vara så berömmer jag. Positiv förstärkning kommer man så mycket längre med än att säga åt valpen på negativt sätt. Tänk själv om någon berömmer dig när du gör rätt. Du blir glad och lycklig och förstår att du har gjort något bra och bjuder gärna på det beteendet igen men säger någon till dig när du gör fel så förstår du att det inte är rätt men vad är det rätta då?!? 

Vi gick ner till pendeltågen idag igen. Den här gången var vi lite närmre tågen och han fick gå själv på perrongen. Berömde massor när han gick där så fint. Var där i ca 15 minuter, sen gick vi hem och vilade.

Hade tvättstugan på kvällen. Gick hur bra som helst. Dom 2 första gångerna sov han när jag gick ner och sista gången va han vaken. Men satte bara kompostgaller runt honom och gick ner. Var kanske borta i 3 minuter. När jag kom in igen så låtsades jag som ingenting. Gick till köket först och sen gick jag fram till honom. Gör inte en stor grej av att du försvinner ett tag. Träna med att kasta sopor också. Valpen ska inte pipa när du kommer tillbaks. Samma sak där. Då tror valpen att om den piper så kommer du. Utan vänta till valpens är tyst.

Sista promenaderna tar vi vid 23 sen så sover vi. Och nu så sover han till 6 på morgonen utan problem. Har ställt min klocka på det så nu vaknar jag av den. Går ut och kissar och sen somnar vi om till 8. Så skönt. Han är så duktig!

Dag 5

Nätterna går så bra. In i buren efter sista promenaden vid 23. Somnar på en gång och sover hela natten.

Idag tänkte jag träna på bilar. Så vi gick bort till Enköpingsvägen. Jag satte mig där vid busshållplatsen som är precis vid stora vägen och hade honom på marken bredvid mig. Det var lite läskigt när lastbilar åkte förbi. Då försökte han gömma sig bakom mig/under bänken men då flyttade jagmig bara lite åt sidan. Efter någraminuter satt han där och brydde sig inte ett dugg. Berömde med godis. Han får sitt foder somgodis. Smaskens tycker han! Gick hem och åt lunch och sov. Sen på eftermiddagen gick vi ner till vårt lilla
centrum vi har häroch tittade påmänniskor. Sen fortsatte vibort till Enköpingsvägen igen och satte oss vid busshållplatsen igen. Inga problem alls. Började genast pyssla med annat. Gick hem och tog det lugnt resten av kvällen.

Dag 6

Idag åkte vi pendeltåg. Vi åkte 2 stationer och vände och åkte tillbaks hem. Gick jättebra. Kanon! Eftersom vi sen ska åka pendeltåg till jobbet varje dag. Sen gjorde vi det vanliga. Tog upp i famnen, tog på tassar, öron, tänder, klippte klor. Berömde när han var still och släppte ner när han var still. Sitt kan han nästan nu. Eftersom jag har sagt det varje gång han automatiskt satt sig ner.

Det är underbart när dom självmant bjuder på ett beteende. Då är det bara att förstärka det positivt.

Dag 7
Idag tog vi bussen till Solna Station. Där mötte vi sen upp en kompis till mig och hennes lilla Border Collie valp. Dom lekte en liten stund och sen åkte jag och Falcon hem med pendeltåget. Låt inte valpar leka för länge. Kan lova att han sov efter det. Men oj så skoj det va!


 

 

Red Tails Classic Falcon

Falcons nya vän heter Ernie. Visst är det underbart när det finns 2 vänner i familjen, då är de ju aldrig ensamma.

 

VALPENS UTVECKLINGSSTADIER

Denna lista kommer från Brukshundklubben, och den är guld värd för en nybörjare.
 
Kallas också präglingsperioder, prägling betyder påverkan. Medfödda beteenden och anlag utvecklas under vissa tidsperioder. Innebär att hunden reagerar på ett visst sätt vid en viss ålder. Vi präglar våra hundar hela deras liv och med hänsyn till präglingsperioderna kan vi påverka viss utveckling vid viss tid. Man kan utnyttja hundens naturliga utveckling vid inlärning.

0 - 2 veckor Nyföddperioden Behöver mat, sömn, skydd, värme. 100%-igt beroende av mamman. Reagerar för värme-kyla-lukter. Direkt fortsättning på fosterstadiet. Hjärnan fungerar ej! Lukt, smak, känsel något utvecklat.
MEDFÖDDA BETEENDEN: Kravlar i cirkel, vaggar med huvudet, sugbeteende, mjölktrampar, skriker.
Massage tömmer tarmen och urinblåsan på valpen! Massagen utvecklas till ett socialt beteende senare.
  
2 - 3 veckor Övergångsperioden Sinnena och kroppen utvecklas. Syn vid 12-14 dagar, hörsel vid 3 veckor. Hjärnan börjar aktiveras. Börjar röra på sig.
MEDFÖDDA BETEENDEN: Sociala beteenden börjar utvecklas. Undersöker syskonen. "Viftar" på svansen. Hälsningsbeteende mot föräldrarna. Näringsdriften utvecklas... tigger mat, stöter med mungipan. Tränar motoriken (att gå och stå). Mjölktrampet utökas till socialt kontakttagande (tassen kommer upp).
  
21:a dygnet Präglingen börjar Vilda hundars valpar lämnar lyan. Den sociala anpassningen börjar, valpen ska lära sig var den hör hemma. Fadern leker med valparna när de kommer ut. Hanen är bannlyst i lyan. Han hjälper till med uppfostran när valparna kommer ur boet. Han går hårt åt valparna, här sker sållningen utefter styrka.
LEKENS FUNKTION: Lär valparna försiktighet utanför boet. Utvecklar aggressionshämningar. Rangordning. Präglingen börjar - lär sig vilken ras den tillhör.
PRÄGLING = SOCIALISERING = Vilket beteende som behövs mot syskon, föräldrar och människor.
  
3 - 5 veckor Flockprägling Vecka 4 - 12 är präglingsperioden: Sinnena är nu fullt utvecklade. Hjärnan är i mycket snabb utveckling. Valparna är positiva, nyfikna, börjar leka. Kontakt med andra hundar och människor viktig.
MEDFÖDDA BETEENDEN: Socialt beteende. Signalerar med svans, öron, tänder och morrar. Försvarar nu sin föda. Artpräglas. Undersökningsbeteende. Kamplekar övar upp styrkan, snabbheten och signaler. Tecken på dominans visas. Fadern uppfostrar och sätter regler. Valpen lär sig känna igen flocken.
  
5 - 7 veckor Dominansprägling Leker jakt och dominanslekar. Upptäcktsfärderna blir längre. Tiken börjar fostra valparna, eftersom de blir allt jobbigare. Bra med annan vuxen hund som kan avlasta. Viktigt med människokontakt, helst enskilt.
  
7 - 12 veckor Ledarprägling Inlärning kan börja. Upplevelser blir bestående minnesbilder. Ökad flykttendens, upptäcker att saker och ting kan vara farligt.
  
Ca 8 veckorHÄMTA HEM VALPEN...Lämpligt att hämta hem din valp för den behöver inte tiken längre nu nämligen. VIKTIGT!!!! Miljöträning är viktig. Denna måste vara allsidig och innefatta olika miljöer - både staden och landet!!! Se förslag till miljöträning.
  
12-16 veckor Halv könsmognad (Rangordningsperiod)Första problemperioden. Hormonproduktionen ökar. Kan ge ökad aggressivitet, försöker klättra på rangskalan. Valpen måste sättas på plats direkt. Miljöträning viktig.
  
16 v. - 7 månader Lugn period Valpen "bara" växer. Lämplig tid för dressyr på skoj. Viktigt med uppfostran med krav! (spår, uppfostran och vad den inte får göra). Valpen stabiliseras mentalt.
  
7 - 10 månader Fysisk könsmognad Hanen börjar lyfta på benet, tiken löper för första gången. Hormonerna spelar spratt, hunden kan bli aggressiv, bete sig konstigt. Mindre mottaglig för inlärning. Uppfostran fortsätter.
  
10 - 17 mån. DressyrperiodLugn period. Inga hormonstörningar.
  
17 - 22 mån.Psykisk mognad (Rasbundet!!!)Dominansen blommar ut. Försiktig dressyr --- Sista chansen att visa vem som ska bestämma/bestämmer!!!


Tänk på att detta är generella tidsperioder. Precis som med människor är hundar individer där vissa kan mogna fortare och andra i mer långsam takt. SMÅ hundraser mognar ofta fortare än de större raserna!!!
 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

13.02 | 20:47

Har denna hund ras mycket jakt i sig? Vi är ute efter en familje hund som inte har jakt i sig. Denna hundras skulle passa mig om den ej har jakt i sig . Fin ras

...
02.02 | 14:47

Hej!
Undrar om det är arbetshundar eller till sällskap?

...
22.01 | 08:52

Nu har vi en tik kvar i denna kull, är du intresserad att köpa henne?
MVH Anne

...
21.01 | 23:39

Hei

Eg er veldig interessert i ei tispe / girls frå kullet som var født 3.1.17. Er det ei igjen?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS