Standardsida

Skönhet kommer innifrån.  (Sorry only in Swedish!Ledsen)

Valparna fick lära sig äta riktig föda när de var ca 14 dagar gamla. Då var nymald köttfärs som fick väcka deras matlust och nyfikenhet, använder Friskies med kyckling och ris. Ett foder vi är mycket nöjda med. Därefter fick de ett vuxenfoder som heter Pedegree Pal Junior( finns på COOP) eller Friskies Junior ( finns på ICA). Blandat med fil, c-vitamin och kalk. Fodret är mycket prisvärt och vi förutsätter att du fortsätter med samma foder. Det finns många foder på marknaden, många är bra men ännu fler är rent ut sagt ur-dåliga. Vill du trots allt byta foder på din hund, ring mig gärna innan du gör det. Vi har prövat olika foder och vet en hel del om sammansättningar och foderlära. Blanda i maten lite blodpudding, pasta, burkmat eller något annat glöm inte frukt och grönt. När din vovve är runt 7-8 månader kan du börja med ett vuxenfoder. 

Din valp skall från början ha 3 mål/dag tills den är ca 5-6 månader, Därefter 2 mål/dag. Ett mål består av ca 3-5 dl (torrt). Fodret blöts upp i ljummet vatten eller ges torrt. Ger du din hund det torrt måste du alltid se till att den dricker vatten efteråt. En vuxen Irländare äter ca 10 dl/dag. Lite beroende på olika individer och hur mycket de behöver äta. Försök lägga sista målet ca 18.00 då hinner din valp göra ifrån sig ute innan det är sängdax för dig och din vovve. Efter maten skall du ta ut din valp direkt, men endast för att den skall göra sina behov. Ej bus och lek.  En valp eller vuxen hund skall alltid vila ca 2 timmar efter maten innan promenad eller motion börjar. Om de inte får den vila de behöver efter maten kan det sluta i en magomvridning. Vill du tillsätta extra i maten, 1 msk rapsolja är bra för pälsen. Mineraler som är kroppens byggstenar skall man ej heller glömma. En äggula och morötter är bra för den vackra pälsens skull. Äter din hund dåligt kan du tillsätta B-vitamin för att få bättre aptit. Behöver din vovve gå upp i vikt tillsätter du kolhydrater som finns i bl.a pasta, ris och pannkaka. Det är naturligtvis med glädje som din vän tar emot matrester. Tänk då på att det inte är för starkt kryddat. Det blir retur i fel ända , iform av diaree. Lite extra godis i torrfodret är alltid tillåtet. Burkmat, Wom eller matrester tillsammans med fil är alltid bra. Din vovve tröttnar inte så fort på sin mat om det alltid är något extra i portionen. Se dock till att det är ca 70% av maten som består av torrfoder. Lär din hund äta frukt och grönsaker. Vi ger våra vänner alldeles för mycket kött. Mjölk ska du aldrig de din kompis. Håll dig till fil eller yoghurt. Alla ben på F är inte bra för din kompis: Fågel, fisk, fläsk och får. Gammalt talesätt men som jag fortfarande tror på.  

                                                       

Tänk på att din vän alltid ska ha friskt vatten. Titta i skålen, kan du själv tänka dig att dricka av det? OK då är det bra annars by!kw_div6.gif

 

Rumsren:

När din valp ätit, lekt eller sovit tar du ut valpen så snabbt som möjligt. Inga tidningar skall finnas att gå till. Då ska valpen lära sig ett moment till. Ta springet från början, så får du din kompis snabbt rumsren .Lär dig också de olika beteenden din valp visar då den vill ut, så som snurra runt, skäller, krafsar på dörren eller följer oroligt med dig. Misslyckas din valp så är det ofta ditt eget fel, att du inte varit observant på att det är dags att gå ut. Ett fy är kanske på sin plats (om du kommer på valpen direkt när den gör sitt behov inne) inte 1 minut efter, då har den redan glömt vad den har gjort för fel. Glöm det där med att trycka ner nosen i kisset. Det har ingen verkan alls.

 

Lär din valp vara ensam:

 Börja träningen efter ca 1 vecka då den hunnit bo in sig i sitt nya hem. Ha valpen i köket eller i hallen, där du anser den ska vara då du inte är hemma. Tänk på att valpen inte ska ha för stort utrymme att farta omkring på. Valpen blir trygg på ett mindre yta, än att kunna gå fritt i hela huset och hitta på en massa hyss. Ta bort blommor, mattor, skor ja allt som kan vara frestande att sätta tänderna i. Har du ett par tygskor och ett par dyra skinnskor så blir det alltid de dyraste som stryker med. Har du inte dörrar så köp barngrindar eller kompostgaller och dela av ditt hem med. Låt din valp vara med dig om du ska vara i vardagsrummet, men låt den inte vara själv. Du blir bara förb. av allt hyss den lyckats hitta på. Det är ganska trevligt att kunna ha det lite snyggt hemma trots att vi är hundägare. Du ska dock aldrig stänga ute din valp från gemenskapen med sin familj. För att träna att vara ensam gör du på följande sätt: Ta in din valp där du anser den ska vara då den är ensam hemma. Klä på dig ytterkläderna, tala om att du kommer snart med en glad röst (inget daltande) gå ut och stäng dörren gå in igen efter ca 2 minuter. Har din valp varit tyst ger du naturligtvis massor med beröm. Hör du att den väsnas när du är utanför bryr du dig inte om det, dock får den inget beröm när du kommer in. Träna detta åter och åter igen tills valpen är tyst. All träning slutas när valpen lyckats och fått allt det beröm den ska ha. Naturligtvis är valpen välrastad, mätt och trött när du lämnar den. Dessa stunder blir längre och längre. Valpen vet inte om du varit borta 2 minuter eller 2 timmar. Jag tycker  dock att max 4 timmar kan man lämna en vuxen hund. Din valp har haft alla sina syskon runt sig från början och är nu totalt ensam. Valpen behöver dig för att kunna känna sig trygg och säker på sin nya tillvaro.

Hunddagis är något man kan anlita om timmarna ensam blir för långa för valpen.Den bör dock vara ca 1 år innan man kan tänka på denna möjlighet.

kw_div6.gif

 

Slå ALDRIG din lilla vän:

Valpen vill ingenting hellre än att vara dig till lags. Aga skall endast användas med rösten aldrig med handen. Handen ska bara smeka. Lyssnar valpen inte på din röst ta tag i läpparna stirra valpen i ögonen och ”läs lagen” för den. Hjälper inte detta bit tag i läppen på valpen fortsätt och läs lagentills valpen förstår att något är fel. Tänk på att du aldrig får ge dig. Det du gör med din valp nu från början, så har du din vovve i ca 12- 14 år framåt. Ger du dig en gång så vet valpen att det går att lura dig. En Irländare är en mycket intelligent och envis krabat, du måste därför visa från början att det är du som är ledaren i familjen.                Slå ALDRIG din vän. Han har en stor tillit till dig och han skall aldrig få ett enda slag från din hand. Slag kan göra din hund aggressiv, detta för att hävda sig emot en hård handflata. Använd din röst hårt och ilsket eller mjukt och ömt. Det är det enda rätta sättat för att få din vän förstå vad du menar.                         Din hand ska endast smeka.......

kw_div6.gif

Matvägran:

En Irländare kan matvägra. Försök att blanda i lite godis eller matrester. Inte för mycket eller för kryddstarkt. Naturligtvis är leverpastej godare än egen mat, men ett par bitar kan få din kompis att tända till på maten. Om en hund äter dåligt kan den ha ont i halsen. Toncillit vilket innebär att den har en infektion. Detta måste behandlas med penicillin,du måste gå till veterinär så snabbt som möjligt. Väntar du för länge kan denna infektion sprida sig till hjärtmuskeln och det hela blir bara värre och naturligtvis dyrare. Titta den i svalgen genom att trycka ned tungan längst bak i svalget. Det ska vara ljust skärt. Är det rött och du ser halsmandlarna sticka ut är det en infektion. Är du osäker ring mig och kom ut får jag se hur din hund ser ut i svalget.En unghund kan även ha detta problem trots att den äter, man kan se det på pälskvalite och att den inte går upp i vikt. Återkommer toncilliten är det bättre att operera bort dessa. Det är en lindrig operation och du får hem din hund samma dag.

Hudutslag:

Kan bero på foder. Kontakta oss innan du rusar iväg till veterinären. Det kan spara dig några kronor. Läs ordentligt näringsläran på första sidan och laborera inte med en massa olika foder. Ring oss!!!!

Motion:

Valpen och unghunden (upp till ca 18 mån) ska ha lagom motion. Lagom promenader med lek och lite lydnadsträning, såväl i koppel som lös. Tänk på att ALLTID sluta träningen när du har lyckats och din hund har fått allt det beröm den förtjänar. När den är ca 18 mån. kan den hänga med på det mesta så som, jogging, cykelturer, simning, dra pulka, leta svamp eller vad du själv föredrar att aktivera dig och din kompis med. Kanske bli caddie på golfbanan, ridkompis ja det finns  mycket som din vän  gillar att göra. Bara den får lära sig från början och att du finns med. Tänk på att bära din lilla valp upp och nerför trappor så länge du orkar bära den.

 Huvudmotion kanske det viktigaste:

Huvudmotion är A och O för alla hundar. Du kan cykla i flera mil med din kompis. Ni kommer in, hunden lägger sig för att vila och du tar en fika. Du reser på dig, vips är din vän bredvid dig och undrar vad ska hända nu? Gör något så hjärnan får aktiveras. Göm saker eller dig själv, träna vanlig vardagslydnad, sitt, stå, fot, hit, plats m.m Lydnad är också en viktig livförsäkring för din hund. Sticker den måste du kunna få stopp på den. Det går väldigt fort att bli av med sin bästa vän i en trafik- olycka. Ta kontakt med din Brukshundsklubb och anmäl dig till en valpkurs. GLÖM ALDRIG BORT BERÖM. Visa med hela kroppen vad du menar och med rösten. Kvittra, skratta, pip, vissla gör vad du vill för att hunden skall märka dig. Du måste vara intressant för hunden, för att den skall lyssna på dig. Glöm grannar och icke hundmänniskor. De tror att du fått fnatt, men vad gör väl det. Fyllon, hundmänniskor och ny- kära får göra som de vill . När din kompis blivit större kan du gå olika kurser och utbildningar. Spår, sök, bruks, lydnad, aguility, fly ball, kantarell sökning, jakt, det finns många roliga alternativ. Hitta just det som passar dig och din kompis bäst. Tänk på att EN LYDIG HUND ÄR EN LYCKLIG HUND.

 kw_div6.gif

Vaccinationer

När du hämtar din valp har den fått sin första Parvo vacc. Den skall vid 12 veckors ålder ha en Parvo och en Valpspruta. Vill du ha din hund med utomlands tar du även en Rabies vacc. Fråga veterinären om detta. När din hund fyller 1 år skall den ha Parvo och Valpspruta igen. Därefter tar man Valpspruta vart 4:e år. Parvo bör man ta 1 gång per år. I samband med den gör du även en besiktning av din vän. Precis som med våra bilar, kan man hitta fel i god tid. Vill du ta din hund utomlands så hör med din veterinär om Rabies vacc.

 

Skötsel och pälsvård:

 Kamma och borsta din hund 2/ vecka. Då hårar din kompis mindre och den blir van vid att du håller på med den. Detta är även en fin social kontakt ni får. Torka ur öronen 1/vecka med tops eller papper. Örat skall vara ljust rosa och inte lukta. Känner du en söt lukt och att det är brunt och kladdigt då har din vän en öroninflammation. Då kan börja med att köpa utspädd Jodopax på apoteket och torka ur öronen 1/ dag eller bara en mild tvållösning. Det finns stora tops i butiken vid babysakerna, som är JÄTTE bra att använda i den vuxna hundens öron. Får du ingen ordning får du gå till veterinären och få öron droppar. Du kan aldrig komma åt trumhinnan, så du behöver inte vara rädd att göra illa din kompis i örat. Klipp också bort håret inni örat, då luftas det bättre. Klipp klor ca varann vecka. Köp Quick Stop som stoppar blödningen om du klippt för långt in i pulpan. Klipp ur med en liten sax mellan trampdynorna så drar den inte  så mycket skräp och smuts. Ögonen torkas ur regelbundet. Vecket skall vara ljust rosa. Är det rött och gul/grönt ur ögonvrån har den en ögoninflammation. Kan även vara så att din vän har öroninflammation samtidigt. Iväg till veterinär för droppar el. salva. Bada hunden när du anser den luktar eller när den känns smutsig.  Det finns många bra schampo, börja med Lactasyd från Apoteket. Behöver du ett starkare köper du Dermocan. För att få ordning på den vuxna hundens fanor använder du ett milt balsam. Badar din hund i saltvatten ska du genast duscha av den. Hunden kan få klåda och utslag av saltvatten.                           

 Öron, tassar, bröst och svansspets trimmar vi. Detta för att de ska se väl vårdade och eleganta ut. Naturligtvis blir det även enklare att hålla hunden ren och tovfri om den är vältrimmad.Vi hjälper dig gärna första gången med att visa hur det går till att trimma. Det kostar 450:- första gången, därefter 700:-. Det finns många hundtrim runt omkring, men få är det som är duktiga på Irländsk Setter. Lär dig själv att trimma eller kom till oss. Börja med att lära din valp stå på bordet på en plastmatta när du kammar och sköter den. Det är lättast och blir snyggast om hunden står på bordet (och är van vid det från början) när det är dags för första trimningen. Vill du ha hjälp med kloklippning gör vi givetvis även det. Pris: 100:-Fästingar och löss är inga roliga kamrater. Fästingarna är nu för tiden mycket giftiga och hundar blir väldigt sjuka i Borelia, Elichia. Tala med din veterinär och sätt på din hund Expot vet. Regelbundet. För valpar använd Frontline pipetter

 kw_div6.gif

Höftledsröntgen och chipmärkning:

Id-märkningen är gjord när du hämtar din valp. Valpen är chipmärkt. Höftledsröntgen är inget vi begär att du ska göra. Men vi är mycket tacksamma om våra valpköpare gör det.,då får vi en bättre koll på vår höftledsstatus. Höftledsröntgen görs då hunden är ca 20 – 24 månader gammal. Inte tidigare då hunden inte är färdig utvecklad. Ett bra ställe att göra detta på är på Albano, Kickie Lagerblad heter hon som gör detta. Ring oss så får du direkt nummer till henne. Det är mycket viktigt vad de använder för bedövningsmedel för att höfterna inte ska bli för slappa. Det som ska användas heter Plegecil. Inget annat, Många veterinärer använder sig av fel bedövning och resultatet blir totalt fel. Ring oss och tala om statusen då du fått svar från Svenska Kennelklubben.

 

Veterinärer:

 

Alltid svårt att hitta rätt ställe, där man får känna att hunden och jag betyder allt. Vi har vänt oss till Väsby Djurklinik och tycker väldigt mycket om dem.

 

 kw_div6.gif

Utställning:

Det tycker vi med många är det bästa som finns. Där träffar man andra tokiga hundmänniskor. Vi bor på hotell och äter gott. Det är naturligtvis inget krav att du ska flänga land och rike runt, men följ med oss på en utställning och få en bedömning på din hund. Kanske ett nytt intresse växer fram. Går det bra första gången brukar man ”få blodad tand”. Är du sugen att prova på detta så slå en signal till oss så visar vi dig vad du ska träna på inför utställningen. Du kan börja att träna din hund med att trava vid din sida. Inte hoppa och skutta utan lugnt och fint i trav. Detta moment tar tid. Men ge inte upp, alla kan om de bara vet hur de ska göra. När vi är på utställning är vi på vårt arbete. Därför kan vi vara lite svåra att få kontakt med just då.Ring oss hellre och kom ut till oss.                              Utställning= Tävling och tävlingsnerver

 Att åka bil:

Kan för en liten valp vara väldigt otäckt. Tänk på att din kompis inte ätit direkt innan ni ska åka. Vänta i ca 2 timmar. Träna med korta bilfärder. Förknippa alltid något roligt med bilfärden. Så som åka till ett fält i närheten av hemmet, släpp valpen lös för lek och bus. Kanske bara sitta i bilen utan att den går och få äta blodpudding ur din hand. Bilen ska bli något som är himla trevligt att vara i.

 Försäkring ett stort MÅSTE 

När du hämtar din valp försäkrar vi den i IF djurförsäkring. Vi har arbetat med dem i många år och de är mycket lätta att samarbeta med. När du skriver på SKK´s köpeavtal förbinder du dig att ha den försäkrad i IF under 3 år. Efter denna period kan du försäkra din hund hos något att bolag om du vill det. Det tar ca 2-4 veckor innan ditt försäkringsbrev kommer. Betala premien så fort du får inbetalningsavin. Du får din betalning per månad eller per helår, det är bara att välja om du vill ha små knytnävar varje månad eller en rejäl råsop 1 gång per år. Vänta inte, betala när det är dax. Det kostar skjortan att säga hej till en veterinär i dagens läge!Arg

 Irländs Röd Setterförening, ISF:

ISF har ca 600 medlemmar och är vår kamratförening. Vi anordnar Utställningar, trimkurser, lydnadsträning, föreläsningar mm. 4 / år kommer vår klubbtidning ut. För att bli medlem betalar du in till PG 88 93 88 – 5

 Svenska Kennelklubben:

När du köper din valp får du en stamtavla och ett köpeavtal allt enl. SKK´s regler. I stamtavlan finns en liten blankett där du ska fylla i ägaranmälan. Du kan även bli medlem i SKK. Du får Hundsport 1/månad och får vara med på deras utställningar och andra arrangemang.

 Böcker om de röda:

Irändsk röd setter,  författare Ann Gistedt

“Problemhund-Hund problem  “        

The Irish Setter, författare Janice Roberts ( på engelska )

 Andra bra böcker:

 “Valpen i vår familj” författare Mickie Gustavsson

 “Lyckliga, lydiga hundar” författare Anders  Hallgren

"Det finns mycket att läsa och hur man ska göra med sin hund..... använd ditt sunda förnuft, ta det som passar dig från boken".

kw_div6.gif

Nu får du ta över:

Från början hade jag tänkt skriva kanske en eller två sidor. Men ibland glöder pennan.Att skriva om våra röda kompisar är nog det bästa jag vet. Mycket har jag lärt mig under mina år som uppfödare och mycket har mina valpköpare tipsat mig om. Senaste tipset kom från en valpköpare som har en 1 årig hane som hatade badkaret. Jag hade sagt henne att klä av sig själv och bada med honom så det hela blev kul. Men han total nobbade denna tete-a-tete. Numera åker de till biltvätten där han gladeligen springer till slangen för att åtnjuta bad och schamponering. Vi som uppfödare behöver dig valpköpare såväl i utställningensringen som att komma vidare i vår avel. Nya trix är du alltid välkommen att höra av dig om. Det kanske hamnar i denna folder till sist. Är det tyst på telefonen från våra valpköpare, ja då vet vi att allt fungerar bra. Det kan även vara roligt att få en signal från Er och höra att allt är bara bra. Tyvärr hinner vi själva inte ringa runt till våra valpköpare, därför hoppas jag att du håller kontakten med oss i fortsättningen. Vårt samarbete slutar ju inte i och med att du hämtat din lilla vän, det är nu det börjar Vi har givit allt till din valp under sina första levnads veckor. Det är en stor händelse att följa dessa små gudomliga liv. Nu får du ta över ansvaret, och ge valpen allt de den är värd att få. Ta väl hand om din bäste vän. En kompis du förhoppningsvis får ha vid din sida i många år. Hon eller han är vad du nu gör den till. Vi har gjort vårt, nu är det din tur att ge allt av kärlek, ömhet och fasthand. Det finns inga dumma frågor. Har du funderingar ring oss. Är det inget akut är vi tacksamma om du ringer mellan 10.00 – 19.00.

kw_div6.gif

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Anita Steijer | Svar 03.10.2013 22.21

Hej Anne ! Även i fast jag inte har valt någon setter utan ska hämta hem en Golden valp så är det intressant att läsa hälsa Tommy mvh anita

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.02 | 14:47

Hej!
Undrar om det är arbetshundar eller till sällskap?

...
22.01 | 08:52

Nu har vi en tik kvar i denna kull, är du intresserad att köpa henne?
MVH Anne

...
21.01 | 23:39

Hei

Eg er veldig interessert i ei tispe / girls frå kullet som var født 3.1.17. Er det ei igjen?

...
05.01 | 18:03

Hej igen. Jag vill ha en tik. Skulle vilja komma i kontakt med er
Ni får gärna ringa mig 0725640400 /anneli

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS